Hoe veilig is je GSM?

Tafart

Active Member
Staff member
Een discussie op een ander forum is de aanleiding van onderstaand bericht:
Hoe veilig is je GSM?

Er is net een boek verschenen: "Onder de tap" door Wim van de Pol. Dit is waarschijnlijk de meest actuele studie ooit over misbruik van GSM en Internet verkeer in Nederland sinds de opkomst van de mobiele telefonie.

Je zult niet geloven als je weet wat er met je persoonlijke gegevens kan gebeuren als ze in verkeerde handen vallen. De laatste jaren zijn de afluisterpraktijken van de politie intensief toegenomen. Ze maken namelijk jacht op allerlei soorten terroristen en zware criminelen. Hiervoor luisteren ze alle GSM verkeer af. Daarnaast wordt in alle e-mail SMS- en chatverkeer van mensen die ze verdachten mee gelezen.

Stel je voor dat je GSM in handen van een kwaadwillende valt of er in je eigen kringen een heethoofd (dit zijn meestal onvoorzichtige jeugdige zogenaamd "reborn" Moslims, Marokkaanse fora en chatrooms wemelt van dit soort types) rondloopt die contacten heeft met echte extremisten. Deze extremisten hebben het in hun gesprekken over aanslagen, jihad... Ze communiceren wel eens via GSM, MSM, chatboxen of e-mail. Stel je dan voor dat er met je GSM is gebeld naar deze groepen. De politie die mee luistert, noteert je gegevens.

Als je pech hebt dan zult je lelijk in de problemen komen. En zelfs als de politie achteraf beseft dat ze de verkeerde te pakken hebben, dan is er vaak geen schadevergoeding! Dit is ook in de praktijk gebeurd! Een verhaal:

Op 30 november 2004 valt de politie vroeg in de ochtend een woning in Haarlem binnen. Het is net een maand na de moord op Theo van Gogh door een Marokkaanse heethoofd. De sfeer bij de politie is gespannen.
Ze arresteert een jonge vrouw van 30 in haar bed op verdenking van een ernstig misdrijf. De politie vertelt haar dat ze een bekende Nederlander via GSM met de dood heeft bedreigd. De vrouw wordt in haar pyjama naar het politiebureau afgevoerd. Na 4 uur in Haarlem wordt ze overgebracht naar Hilversum waar de politie haar vertelt dat ze een mailtje met een doodsbedreiging via haar GSM heeft gestuurd. Het bewijs dat ze te zien krijgt is een printeruitdraai waarop de gegevens van haar GSM staan.

De vrouw vertelt aan de politie dat ze al 10 jaar niet meer op het aangegeven adres woont. Bovendien is haar GSM 6 jaar daarvoor uit haar auto gestolen bij een inbraak. Toen de politie nog eens alles heeft gecheckt, mocht ze aan het einde van de dag naar huis. Een dag lang inde cel in schoktoestand.

Ook de politie kan een fout maken omdat ze niet altijd weet welke gegevens bij wie horen doordat GSM's gestolen raken, geruild worden of slordig mee wordt omgesprongen. Maar het trieste va dit verhaal is dat de vrouw een jaar lang ziek thuis bleef van de schok tijdens de arrestatie. Ze werd als een echte crimineel behandeld en kreeg geen schadevergoeding.

Kijk dus uit met je GSM. Les vooral het boek om je eigen veiligheid en die van je familie te vergroten. Wat GSM-tips uit het boek:

- Laat nooit je GSM onbeheerd achter

- Bij verlies of diefstal doe direct aangifte / breng je provider op de hoogte

- Laat nooit je echte naam en 06-nummer op Internet achter, ook via de chat of e-mail aan mensen die je niet kent. Drukbezochte Marokkaanse fora zijn een geliefde plek van gluipers die op jacht zijn naar privé gegevens van bezoekers. Het hoeven niet altijd Marokkanen te zijn!

- Ruil nooit je GSM met iemand die je niet kent. En ook als je die kent, hij / zij kan nog altijd (per ongeluk) met een verkeerd nummer bellen

- Bijna alle moderne GSM hebben een ingebouwde microfoon. Deze microfoon is nodig om te communiceren. Hij staat in permanente verbinding met de zendmast waarop je GSM is geabonneerd om signalen op te vangen. Die microfoon neemt geluiden (frequenties) in zijn omgeving waar om de mast door te geven waar de toestel is. Nadeel is dat die microfoon op afstand door derden geactiveerd kan worden om je te bespioneren, zelfs als je niet aan het bellen bent of als je GSM uit is. En je merkt er niets van. Oplossing: haal de batterij eruit en is de microfoon uitgeschakeld. Wil je echt van de microfoon af, gebruik ouderwets GSM’s, bijvoorbeeld Nokia 3310. Deze generatie was nog niet voorzien van microfoons.

Gegevens boek:
Onder de tap. Afluisteren in Nederland.
Door: Wim van de Pol.
Uitgeverij Balans, 2006.
Internet: www.onderdetap.nl

Tot zover!
 
Zeg! je hebt het alleen maar over de afluisterpraktijken van de smerissen,behandelt het boek ook die van gewone zieke nieuwsrierigen die dat doen via internet programma's? thanks
 
Er is een hoofdstuk over ICT toepassingen bij het afluisteren:
e-mailverkeer, chatprogramma, spionage software ...
 
Back
Top